Google szemüveg

A Google Glass, avagy magyarosított nevén Google Szemüveg – ami eredetileg Project Glass néven kezdte életét – egy olyan kutatási és fejlesztési programként indult, amelynek célja az volt, hogy kifejlesszenek egy úgynevezett okosszemüveget, amivel képesek elérni a kibővített vagy kiterjesztett valóság technológiáját minden egyéb segédeszköz nélkül. A Google Glass leginkább az okostelefonok elvén működik, így a szemüveget felvéve a hordozható készülékek kijelzőjén megismert adatokhoz és ikonokhoz hasonlóan láthatjuk a megjelenítendő információkat. A Google Glass teljes egészében működtethető hangirányítással, így kézi beavatkozásra nincs szükség hozzá. Az okosszemüveg képes az internethez is csatlakozni, ezen felül pedig Android operációs rendszert futtat, aminek köszönhetően számtalan funkcióval bír, és már többféle stílusban, illetve dizájnban is kapható, de általánosságban jellemző mindegyikre a minimalista stílus és az egyszerű, de elegáns koncepció.

 

Google szemüveg

 

A Google Glass-t abban a Google X Lab laboratóriumban fejlesztették ki a cég mérnökei, ahol a vezető nélküli autókkal való kísérletek is folynak. A futurisztikus készülékről első ízben a projekt vezető mérnöke, Babak Parviz adott hírt – stílusosan a Google+ segítségével –, aki korábban már számtalan eredményes lépést tett afelé, hogy miként lehetne kontaktlencsébe képernyőt illeszteni.

A Google új találmánya bár a kiterjesztett valóság technológiájának szegmensében már nem tekinthető újdonságnak, az okosszemüveg ötletét mégis azonnal felkapta a média, aminek köszönhetően mindig első kézből értesülhettünk az egyes prototípusokról, lévén a múltban számtalan változata készült már a Google Glass-nak. Kezdetben ugyanis a cég célja az volt, hogy hatékony és működőképes legyen a szerkezet, ami nem mindig járt együtt az ergonómiával és a kellemes kialakítással. Manapság azonban a Google okosszemüvege pontosan ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik hagyományos szemüveg, így még közelről is nehéz lenne megmondani a különbséget egy hagyományos szemüveghez képest. Nem volt azonban ez mindig így, a Project Glass első prototípusa ugyanis inkább egyfajta futurisztikus fejvédőre, semmint egyszerű szemüvegre hasonlított, hiszen a lencséket egy nagyobb kijelző helyettesítette – mint jelenleg az Oculus Rift VR headset esetében –, ám az újabb és újabb prototípusoknak köszönhetően a mérnökök képesek váltak a kijelzőt a lencsébe építeni.

 

Google szemüveg

 

Ám a kialakítás mellett az operációs rendszer és az egyéb alkalmazások kifejlesztése, telepítése és üzemeltetése volt a legnagyobb fejtörés a mérnökök számára. A legtöbb esetben valamilyen kritikus hibával leállt a szemüveg működése a tesztek során. A korai modellek nem voltak túl megbízhatóak szoftveres téren. Számos hacker figyelmét is felkeltette az eszközben rejlő lehetőség. Szerencsénkre a legújabb modellt több hivatalos forrás és a Google technikai csapata is megerősítette, hogy most már biztonsággal használható a termékük.

A Google Glass pontos megjelenési dátumáról továbbra is folynak a találgatások. A New York Times első értesülései alapján már 2012 végén megjelenhetett volna a boltok polcain az okosszemüveg, ez azonban később álhírnek bizonyult. Az eszköz jelenleg is csak a Google I/O fejlesztői számára hozzáférhető, valamint bizonyos előrendelőknek 1500 dolláros áron. Pontos és végleges megjelenési dátummal a készülék még nem rendelkezik, de a gyártó legutóbbi álláspontja szerint 2014 elején számíthatunk arra, hogy világszerte a boltokba kerülhessen a Google Glass, méghozzá várhatóan olcsóbb árkategóriában, mint az első prototípusok.

 

Google szemüveg

 

Google szemüveg

 

Bizonyára mindenkit nagyon érdekel, hogy mi is van egy ilyen méregdrága, és egyben futurisztikus masinában, ami ránézésre nem több, mint egy átlagos szemüveg. A Google Glass alapesetben két főbb alkatrészből tevődik össze, így létezik egy titánból készült keret, valamint egy tok. A tokban találhatjuk meg az alapvető hardvereszközöket, így a TI OMAP 4430-as chipsetet, amiben egy kétmagos, 1 GHz-es órajelen ketyegő Cortex-A9-es processzor helyezkedik el, méghozzá egy PowerVR SGX540 grafikus chip társaságában. Ezen felül a kis szerkezetben 1 GB memória és 16 GB háttértár található. A Google Glass beépített kamerája 5 Mpx felbontású, videót pedig 720p-s felbontásban képes rögzíteni. A kijelző tulajdonképpen egy mini-projektor, ami 640-360 pixel felbontásra képes, amit egy saját fejlesztésű prizma segítségével vetít ki szemünk elé. A beépített akkumulátor 570 mAh-s, ami átlagosan egy teljes napi használatra elegendő töltöttséggel rendelkezik, amit egyszerű microUSB porton keresztül tudunk feltölteni.

 

Google szemüveg

 

 

A Google Glass-t már most sokan az idei év egyik legnagyobb és legszenzációsabb technológiai újdonságának tekintik, amit Amerikában elképesztően nagy érdeklődés fogad, így már most annyi megrendelés érkezett az okosszemüvegre, hogy a gyártó kis híján bajban van a kezdőkészletek leszállításával. A szemfülesek még találhatnak egy-egy darabot az Amazon virtuális polcain.

 

Google szemüveg rendelési útmutató

 

Google szemüveg rendelés

 

Szólj hozzá


+ 3 = 11

Konyv-olvaso.hu is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide
a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com. | Google plus