Kindle 3 – Új néven Kindle Keyboard

Az elmúlt időszakban nagyon népszerűvé vált az Amazon által forgalmazott Kindle 3, új nevén a Kindle Keyboard könyvolvasó. Kialakítása nagyon praktikus,és könnyen kezelhető. Számtalan  megvásárolható könyv egy kattintással az eszközre tehető. A Kindle mérete (190 mm x 123 mm x 8.5 mm) körülbelül akkora, mint egy normális regényé, kijelzője 6”-os . Vagyis több regény, továbbá dokumentumok, egy vékony, könnyű (kb.241g-os), és modern szerkezetbe sűrítve.

 

Kindleből van csak wifis, és wifi + 3G-s változat is – amely mobilinternetről is képes letölteni a könyveket. A Kindle elsősorban azoknak készült akik szeretnek olvasni, azonban az olvasás mellett más funkciók is elérhetők rajta, de erről kicsit később.

Használata is nagyon kényelmes. Könnyen olvasható- és lapozható. Két oldalon középen két-két előre és hátra lapozó gomb van, amivel könyvolvasásnál lehet lapozni, továbbá oldalt is ezzel vált. A készüléken Qwerty billentyűzet található, néhány extra gombbal kibővítve; négyirányú navigációs gombbal- közepén egy OK gombbal,  egy Home gombbal ami főmenübe vezet, egy Back gombbal – ami egy lépést tesz vissza,  egy Menü gomb, ami pedig az adott helyhez tartozó lehetőséget jeleníti meg. Ezen kívül az ’Aa’ gomb segítségével, tudjuk olvasás közben különböző beállításokon változtatni, mint pl. a szövegméret, betűtípus.

 

Az Kindle egy különleges, un. E-Ink (elektronikus tinta) technológián alapszik. Az olvasási élménye nagyjából azonos egy normális papír könyvéhez. Ugyanis az E- Ink kijelzőnek nincs háttérvilágítása, emiatt sötétben lámpánál lehet csak olvasni. Viszont pont emiatt egyáltalán nem rontja a szemet, szemben az aktív háttérvilágítással rendelkező tabletekkel. A készülék nagyon energiatakarékos, mivel csak az oldal váltásakor fogyaszt energiát (7-8000 lapozást egyetlen töltéssel). Mindaddig, míg az információt fixen jeleníti meg, a készülék nem fogyaszt semmit. Emiatt ki sem kell kapcsolni! Az üzemideje kikapcsolt Wifi és 3G mellett 30 nap is lehet! Bekapcsolt Wifivel 3hét, 3G-vel 10nap. A Kindlet a hozzá tartozó adatkábellel tudjuk tölteni számítógépünkről.  Az adatkábel végére bármilyen hálózati adatpert (pl htc telefonok usb hálózati adatpere), vagy amivel hálózatról is tudjuk tölteni a készülékünket.

 

Az Amazontól vásárolható , a Kindle Store-ban található irodalom jelentős többsége – ha, nem teljes egésze – angol nyelvű! Magyar nyelvűből szó szerint csak 1-2 található. Az Amazon ’könyvtárát egyszerűen böngészhetjük a Kindle eszközről.

Viszont a készülékre bármilyen pdf-et rá lehet tenni – (bár ezeket többnyire nem alakítja a kijelző szélességűre, de még elfektetve így is élvezhető) – ezen kívül az Amazonon keresztül is vásárolhatunk AZW kiterjesztésű könyvet, de támogatja a TPZ , PRC ,TXT, MP3 , Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)) MOBI, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP   formátumú fájlokat is. A pdf-eket akár át is konvertálhatjuk Kindle barát formátumra, egy ingyenes program segítségével. (Pl.: Calibre)

A könyvolvasó 4GB-os tárhelyű, amiből hozzávetőleg 3 GB az, ami rendelkezésre áll felhasználói tartalomhoz. Ez kb. 850.000 könyvet jelent – azért ez nem rossz! Így hely hiánya miatt nem kell tartanunk.
A Kindle kifejezetten olvasásra lett kifejlesztve. Képes egyéb funkciók betöltésére is, azonban csak ’korlátozott’ mértékben.

Fentiekben már említettem a Kindle 3 kétfajta lehetséges modelljét; azt amibe csak wifi van beépítve, és azt amihez wifi mellett 3G-s mobilinternet kapcsolat is jár. Az utóbbi mobilnetes verzió annyit jelent, hogy az Amazon, a Kindle tulajdonosoknak az egész világra kiterjedő ingyenes mobilinternetet biztosít. Ezt leginkább azért, hogy bármikor és bárhol tudjanak tőlünk könyvet rendelni. Azonban nyilván nem csak erre használhatjuk.  Kindle 3-an  az Internet segítségével könnyen és gyorsan kereshetünk szótárban, Amazonon, Wikipédián, és Google-ben is. Facebookozhatunk, iwiwezhetünk, chatelhetünk, vagy használhatjuk hírolvasásra is pl. az Index, vagy az origó hírportál segítségével.  A böngészés élvezhetőségét illetően megoszlanak a vélemények. – Összesítve tehát látszik, hogy elsősorban az eBookot nem erre találták ki.

 

Egyéb extrái :

A szövegfelolvasás nagyon hasznos funkciója az eBook olvasónak.
Angol nyelvű szövegeknél egy női vagy férfi hang felolvassa a könyvet , elég jó minőséggel, hangsúlyozással. A beszéd sebessége is állítható. Ez hasznos az angolt tanulni vágyóknak is mert az olvasott szöveget rögtön hallják kiejtve is.

Beépített szótár is találhatunk benne. Ez alapesetben angol-angol (amerikai és Oxford angol) szótárt jelent, de már az angol-magyar szótárra is született megoldás.

A készüléken hangszóró is található az mp3 lejátszáshoz, vagy hallgathatunk zenét fülhallgatón a 3,5 jack bemenet segítségével.

Az idő elütésére játék is található rajta, egészen kettő, aknakereső és amőba. Ezeket a főmenüből lehet elérni az Alt+Shift+M egyszerre való lenyomásával. Továbbá a böngésző használatára van mód online játékok futtatására is.

 

A Kindle 3 megvásárolható grafit színűbe és fehérbe is.

Kindle vásárlás

Ami fontos, hogy az olcsóbb, hirdetésekkel támogatott verzió és a refurbished készülékek Magyarországról nem rendelhetőek. Magyarországra csak is az amerikai Amazonról lehet Kindle 3-at rendelni! Az angol Amazon oldalról csak angol lakcímre szállítanak készüléket.

A wifis verziójú Kindle ára $139+$20,98 szállítási költség, a wifi+3G-s modell ára $189+$20,98 szállítási költség (ezen kívül létezik még 8,9 colos verzió is, bár ez már $379). Sokan árulnak különböző portálokon használt Kindle-t kedvezőbb áron, azonban legyünk körültekintőek, rengeteg a hamisítvány. Legjobb ha mi magunk rendelünk az Amazonról, ami gyártói garanciát is vállal.

Kindle 3 rendelési útmutató

 

Amazon Kindle 3 rendelés

 

3 Hozzászólás to “Kindle 3 – Új néven Kindle Keyboard”

 1. Ákos says:

  Van olyan ebook amin van billentyűzet és 3g is?

  • Prof.Dr.Vadász T.A. says:

   Tisztelt Ákos!
   Miért nem vesz egy Tablettet v. Laptopot?Olvasni akar,akkor minek a billentyüzet és a 3G?

 2. Prof.Dr.Vadász T.A. says:

  A kindle PAPERWHITE (REKLÁMOS!) a világ legjobb,sőt a legtökéletesebb(!!)eBook olvasója.Én minden pillanatát az olvasásnak élvezem amióta(ca.2éve)megvásároltam ezt a kis csodát.Napfény,éjjel vagy akármilyen fényviszonok nem számitanak,minden fényhelyzetben probléma nélkül olvasható!(ezt csinálja egy iPad Air utána,nem tudja)Az u.n.”reklámos” nem jelent semmit,mert reklámot nem fog SOHA látni.Olcsóbb mint a reklámos,de minőségben és tudásban egyforma készülékek.Figyelem:3G-set NE VEGYEN,semmi értelme és sokkal drágább.
  Konkluzió:A KINDLE 3 egy fölösleges olvasó!Aki csak olvasni szeretne,annak nem kell a sok billentyű,internet,stb.Tehát ez az “új”3-as Kindle felesleges kiadást jelent!!
  U.i.:az igazsághoz tartozik,hogy a KOBO GLO(made in Canada)a 2.helyen áll(nekem ez is van)és nagyon jó és szép,olvasási élménye=KINDLE paperwhite.

Szólj hozzá


7 + 2 =

Konyv-olvaso.hu is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide
a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com. | Google plus